miercuri, 23 decembrie 2015

Orasul Parga, un loc pitoresc din Grecia

Cranguri de maslini si portocali, fasii de nisip auriu si mari de safir. Nu este vorba de un paradis insular grecesc de aceasta data, ci de pitorescul oras grecesc Parga.

            Orasul Parga este situat in partea de nord – vest a Greciei continentale si este foarte apreciat pentru plajele sale superbe si atmosfera extrem de relaxata, tipic greceasca. Ajunsi pe aceste meleaguri pargheze trebuie neaparat sa vizitati ruinele anticei fortarete de aici si castelul Ali Pasha construit in varf de deal si de asemenea sa schimbati cateva vorbe cu prietenosii localnici la una dintre tavernele de pe malul marii.

            Desi este situat pe partea continentala a Greciei, Parga se aseamana mult cu frumoasele insule vecine: Lefkada, Antipaxos, Paxos si Corfu. Amplasata pe 4 golfuri la malul Marii Ionice, Parga are forma unui amfiteatru antic construit in jurul unui port cu vedere la mare ce imbina trasaturi arhitecturale superbe, venetiene si turcesti datorita originilor sale .



            Obiective turistice de vizitat in orasul Parga:

            Plajele situate in oras: Kryoneri si Pyso Kryoneri. Cele doua plaje sunt usor accesibile, nefiind necesara apelarea la mijloace de transport. Plaja Kryoneri se afla la doar 50 de metri de centrul orasului si ofera nisip fin, ape turcoaz, restaurante, sezlonguri, umbrele si hidrobiciclete. In apropiere se afla micuta Insula Fecioara Maria unde se pot vizita cateva bisericute foarte frumoase. Se poate ajunge aici cu hidrobicileta sau inot. Plaja Pyso Kryoneri se afla la o distanta de 350 de metri de centrul orasului si este impartita in doua zone, respectiv o zona cu nisip fin si una cu pietricele. In apropiere se afla cateva pesteri stanci ce merita explorate.

            Castelul Ali Pasa: se afla amplasat in satul Anthousa, mai exact pe un varf de munte si este mai bine conservat decat Castelul venetian, cealalta constructie emblematica a Pargai.



            Castelul venetian: vegheaza orasul de la o altitudine de 40 de metri, fiind amplasat pe o colina. Stilul architectural venetian este evident, chiar daca in prezent cladirea se afla in ruina. Singura camera resturata gazduieste un restaurant ce ofera alaturi de mancarea delicioasa mediteraneeana, privelisti deosebite asupra orasului, apelor marii si a plajelor din imprejurimi.

            Parageea: Fabrica de ulei de masline, in prezent transformata in muzeu. Turul cu ghid dureaza aproximativ o ora si prezinta vizitatorilor procedurile de obtiere a faimosului ulei, alaturi de o degustare cu explicatii detaliate aferente fiecarui tip de produs.



            Biserica Sfantul Nicolae: este situata in centrul Pargai si detine si un muzeu ecleziastic chiar langa aceasta. Sfantul Nicolae este ocrotitorul orasului si in cinstea acestuia a fost ridicata aceasta frumoasa biserica. Exponatele muzeului includ doua copii ale unor lucrari scrise de un calugar de la Muntele Athos, doua biblii din secolul al XVII-lea, una de origine venetiana, iar cealalta scrisa pe hartie de Parga in anul 1625 si steagul orasului din matase rosie vechi de 300 de ani, pictat in ulei pe ambele fete cu imaginea Fecioarei cu Pruncul.    

            Raul Acheron: la o distanta de 20 de km de Parga se afla satul Gliki in apropierea caruia curge raul Acheron. In locul denumit “Acheron Springs” raul iese la suprafata dupa ce a serpuit printre rocile calcaroase catre locul sau de varsare, Marea Ionica. Peisajul canionului format este absolut incantator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu